Patul perfect. Sfaturi pentru alegerea unei tăbli perfecte

Aruncă o privire atentă în dormitorul tău şi vezi dacă lipseşte ceva. Poate o tăblie de pat? Ştim că poate nu te gândeşti din prima la toate detaliile atunci când începi să mobilezi sau să redecorezi casa, dar putem argumenta importanţa une tăblii de pat bine aleasă.

Aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le vei observa atunci când intri într-un dormitor şi dacă vrei ca încăperea să arate mai elegantă, acest element de design este cu siguranță o necesitate. Dar mai important decât scopul său estetic este rolul său funcțional. Însă, cu atât de multe stiluri şi materiale disponibile pe piaţă, poate fi greu să alegi. Noi îţi oferim câteva sfaturi care te vor ajuta.

Cum alegi aspectul tăbliei de pat?

Tăblia poate deveni, cu uşurinţă, un punct care atrage privirile instantaneu când intri în dormitor. De la ţesătură, material, accente metalice sau lemnoase, accesorii decorative, toate pot fi variante de luat în seamă când vorbim de alegerea acestui element, însă poate cel mai mare impact vizual o are culoarea, care trebuie aleasă cu atenţie, în funcţie de stilul mobilierului şi de culorile din restul dormitorului pentru că o combinaţie greşită poate da un aspect neglijent sau kitschos. Dacă vrei ca tăblia să fie un punct focal principal al camerei, alege o culoare închisă pentru aceasta. Invers, dacă vrei ca tăblia să se îmbine armonios cu restul dormitorului, alege o culoare mai deschisă.

Funcţionalitatea tăbliei de pat

Vrei o tăblie care să arate frumos şi atât? Sau vrei să fie şi multifuncţională? Cei mai mulţi preferă să stea în pat rezemaţi, pentru a citi o carte sau pentru a urmări o emisiune la TV. În cazul acesta, noi recomandăm tăbliile tapiţate, care sunt confortabile şi vin într-o multitudine de culori şi modele. Sau dacă doreşti ceva mai simplu, precum o tăblie din lemn sau metal pe care să vă rezemaţi pernele, aceasta va lua din confort, însă sunt mai rezistente, mai uşor de întreţinut şi de îmbinat în decorul camerei. Totodată, poţi opta pentru tăblii care au şi spaţii de depozitare încorporate sau platforme pe care să aşezi diverse obiecte, în cazul în care doreşti să renunţi la noptiere.

Alege cu grijă mărimea

Sunt multe măsurători de făcut atunci când eşti hotărât să investeşti într-o tăblie de pat, de la dimensiunile patului, evident, până la înălţimea tavanului camerei şi chiar a persoanelor care dorm în patul respectiv. Poate sună surprinzător, dar este important ca înălţimea tăbliei să nu “taie” din cea a camerei. O tăblie foarte voluminoasă într-o cameră mică va da o senzaţie sufocantă, de supraaglomerare. Acestea sunt potrivite pentru camere mai spaţioase. Dar, pentru a asigura confortul necesar, tăblia trebuie să aibă o înălţime potrivită şi dimensiunilor tale, mai ales dacă este un model cu plafon deasupra. De exemplu, paturile pentru copii vor avea de obicei tăblii mai mici ca înălţime decât cele pentru adulţi.

Stilul tăbliei

După cum am menţionat şi la capitolul “aspect”, tăblia trebuie să fie în armonie cu restul camerei. De data aceasta, însă, vorbim strict de decor şi de stilul ales înainte ca acest element de mobilier să fie adus în casa ta. De exemplu, dacă ai o cameră decorată în stil feminin, cu o mulțime de țesături ușoare și candelabre, ai nevoie de o tăblie în forme curbate, din materiale moi. Pentru un stil modern, ia în considerare o tăblie cu linii curate și o formă precisă care să lege imaginea minimalistă a camerei.

Dă frâu liber imaginaţiei

Tăblia trebuie să reflecte atât nevoile tale, cât şi stilul tău, pentru a te simţi în largul tău atunci când eşti în dormitor. Poţi cumpăra un pat simplu, apoi apelezi la producători locali, care fac astfel de piese de mobilier la comandă, exact după criteriile tale. Astfel, poţi schimba aspectul său de câte ori doreşti.

Specialiştii SiPro îţi propun chiar şi nişte variante de tăblii de pat pe site-ul www.sipro.ro şi în showroom-urile noastre.

YOUR COMMENT